Home
Streličarstvo Zagreb
Streličarstvo Sisak
Streličarstvo Karlovac
Streličarstvo Sveta Nedelja

StreličarstvoStreličarstvo je natjecateljski i rekreativni sport. Rekreativnim streličarstvom se može baviti svatko, pa i invalidne osobe. Streličarstvom se možete baviti u streličarskim klubovima, ali možete i sami organizirati teren za gađanje ili vježbanje uz odgovarajuće mjere sigurnosti. Rekreatvno streličarstvo može biti i obiteljski sport. Čest je slučaj da se rekreatvno ili na natjecanju pojavljuju odrasli i djeca iz iste obitelji.
Streličarstvo je sport kojim se može baviti gotovo svatko, jer ne traži posebne fizičke predispozicije. S druge strane, streličarstvo omogućava boravak na otvorenom, u prirodi i omogućava umjerenu fizičku aktivnost korisnu za održavanje zdravlja i psihički odmor.
S obzirom da se strličarstvo može upražnjavati i u dvorani, to je sport kojim se možete baviti cijelu godinu.
Streličarstvo spada u sportove preciznosti. Natjecanja u streličarstvu održavaju se u dvorani ili na otvorenom. U dvorani se gađa u mete s udaljenosti od 18 do 25 metara. Na otvorenom udaljenosti od mete su 90,70,50 i 30 metara za muškarce, a 70,60,50 i 30 metara za žene. Svaki natjecatelj ima pravo na po tri strijele a 50 i 30 metara i po 6 strijela s udaljenosti od 70 i 90 metara. Vrijeme za gađanje je ograničeno. Gađa se u metu koja se sastoji od koncentričnih krugova. Najmanji središnji krug donosi 10 bodova, najveći vanjski 1 bod. Pobjednik natjecanja u streličarstvu je natjecatelj čiji je zbroj bodova ostvaren svim strelama najveći. Novija disciplina u streličarstvu je gađanje trodimenzionalnih maketa životinja s različitih udaljenosti(5-45 metara). 28 ili 40 meta se gađa s po jednom strelicom. Pobjednik je natjecatelj s najviše pogođenih meta. Gađanje se vrši u više krugova.
Poljsko streličarstvo je posebna disciplina. Gađa se oično u dva kruga po 24 mete koje su rapoređene po livadama u promjeru 2-4km. Svaka meta se gađa s tri strelice. U prvom krugu s nepoznate, u drugom krugu s poznate udaljenosti. Udaljenost mete promjera 20,40,60 i 80cm je 5 do 60 metara. Pored toga, postoje streličarska natjecanja u najdaljem izbacivanju strijele, gađanje icrtanog kruga na tlu s udaljenosti od 165 metara. Postaje popularan streličarski biatlon - kombinacija skijaškog trčanja i gađanja strijelom umjesto puškom. Arkatlon je gađanje u metu u kombinaciji s trčanjem na 5 ili 12 km, sa tri mjesta za ga?anje.
Moderan luk može izbaciti strijelu preko 200 m, sa brzinom koja prelazi 200 km/h. Svaki luk može biti opasan i prema njemu se moramo odnositi sa respektom i prema pravilima ponašanja na strelištu.
Streličarstvo je vrlo popularan sport u svijetu. U USA je registrirano više milijuna streličara, Evropi je streličarstvo najrazvijenije u Francuskoj, Italiji, Engleskoj i dr. Također je vrlo razvijeno u nekim azijskim zemljama: Kina, Koreja, Tajvan, Japan i dr. Streličarstvo je bilo olimpijski sport od 1904-1920 godine. Nakon toga je streličarstvo skinuto s programa zbog neujednačenih pravila. Strličarstvo ponovo postaje olimpijski sport 1972. godine. Na paraolimpiskim igrama za osobe s invaliditetom streličarstvo je uvedeno na Olimpijskim igrama 1960. u Rimu.
Streličarstvo Obrovac
Streličarstvo Istra
Streličarstvo Delnice
Streličarstvo Rijeka
Streličarstvo Našice
Streličarstvo Tršče
PRETRAGA PO KARTI CHARTER KAMPOVI OTOK RAB OTOK MLJET PLAŽA ZRĆE ROBINZONSKI TURIZAM AGROTURIZAM
aerobikbadmintonbig game fishingfitnessfutsalgolfjahanjejudokajak na morukaratekitesurfing
nogomet na pijeskuodbojka na pijeskupaintballplaninarenje plespodvodni ribolovraftingribolovronjenjeskijanjesquash
tae kwon doteniswindsurfing
Početna Sport Hoteli Obiteljski hoteli Restorani Privatni smještaj Sportski događaji
Sportska oprema Sportska prehrana Sportska medicina