Početna
Ribolov komarče
O komarči
Alati za ribolov
ribolov na komarču
ribolov komarče Mljet
ribolov komarče Lastovo
ribolov komarče kornati
ribolov komarče Vis
ribolov komarče Brač

RIBOLOV NA KOMARČU


Komarča (lovrata, orada, podlanica - sparus aurata) se kod nas zove i 'kraljica mora' zbog vrlo ukusnog mesa i zbog atraktivno izgleda. Zato je komarča i najčešći predmet ribolova na bijelu ribu.
Kako se komarča može loviti?
Najčešći način ribolova komarče je s obale po danu. Lovi se štapom ili s 'odmetom' iz ruke. Komarča se kreće na dubinama od 5-20m. Međutim, iskustva iz podvodnog ribolova šuljanjem pokazuju da komarča u ranu zoru ili predvečer prilazi samoj obali. To kazuje da komarču možete loviti zabacivanjem 15-20m daleko i čak na dubinama od par metara.
Mamci koje komarča rado uzima su veliki crv, volak, meso trpa, crv bibi, lignja, komad srdele, gavun, račići. Bolje je da je mamac tvrđi, jer sitna riba vrlo brzo skine mekši. Zato su od crva najbolji samo komadi 10-20cm od glave. Budući da komarča voli školjke, dobar mamac je i dagnja u kori, malo stučena. Dagnja se može koristi i očiščena na način da se kombinira s volkom ili lignjom - na udicu se naprije natakne dagnja a zatim tvrđi mamac. Neki za lov komarče koriste i račiće koji se pronađu ispod stijena u plićaku pa ih natiču dva leđima okrenuta jedan drugom tako da se kreću po dnu i izazivaju komarču.
Bitan faktor kod ribolova na komarču je primamljivanje. Najbolje je primamu bacati više dana zaredom. Najbolja primama su malo zdrobljene dagnje ili slične školke, Zatim zdrobljena svježa ili slana srdela, zdrobljeni ježevi, razni otpaci pomiješani s mljevenom slanom srdelom. Zdrobljenu slanu srdelu je dobro pomiješati s pijeskom ili glinastom zemljom, jer će se tako miris duže zadržavati u zoni ribolova.
Najlon za ribolov komarče treba biti što tanji. Na roli od 0,25-0,30mm, iz ruke najviše do 0,40mm.
Kad komarča povuče mora imati nekoliko metara slobodnog najlona, jer u slučaju otpora ostavlja mamac. Kontra mora biti jaka, jer komarča ima vrlo tvrda usta u koja se udica teško zabada. Zbog toga, kad se komarča uhvati, najlon mora biti stalno zategnut da riba ne ispadne. Komarča često kad je vučete zabije lavu u kakav kamen da bi izbila udicu iz usta. Tada treba biti vrlo pažljiv s otpuštanjem. Komarča se često uhvati za mekani dio s donje strane usta. U tom slučaju vrlo lako ispada ako vučete naglo ili u trenutku kad je vadite iz mora.
Jedan od načina ribolova na komarču s obale je i ostaviti preko noći više odmeta na kojima je kao mamac bibi ili meso trpa. Komarča se može loviti i noću parangalom na kojem je mamac jedan od navedenih tvrđih - obično meso trpa ili volak. Ali to već ne spada u sportski ribolov.
Sportski način ribolova komarče je i podvodni ribolov. Najbolji rezultati se postižu šuljanjem uz obalu. Više o tome na podvodni ribolov Više općenito o ribolovu na Jadranu ribolov


Kupnja/Prodaja sportske opreme
Besplatno oglašavanje na
www.smsportnet.com
ribolov komarče Korčula
ribolov komarče Rab
ribolov komarče Krk
ribolov komarče Dubrovnik
ribolov komarče Hvar
ribolov komarče Sumartin
PRETRAGA PO KARTI CHARTER KAMPOVI OTOK RAB OTOK MLJET PLAŽA ZRĆE ROBINZONSKI TURIZAM AGROTURIZAM
aerobikbadmintonbig game fishingfitnessfutsalgolfjahanjejudokajak na morukaratekitesurfing
nogomet na pijeskuodbojka na pijeskupaintballplaninarenje plespodvodni ribolovraftingribolovronjenjeskijanjesquash
streličarstvotae kwon doteniswindsurfing
Početna Sport Hoteli Obiteljski hoteli Restorani Privatni smještaj Sportski događaji
Sportska oprema Sportska prehrana Sportska medicina