IZRADA WEB STRANICA, OPTIMIZACIJA STRANICA, INTERNET MARKETING, SCREEN TOUCH, GRAFIČKA VIZUALIZACIJA
Početna
Podvodni ribolov
Klasični
Šuljanje
Čeka
Mapa Hrvatskepodvodni ribolov lastovo
Forum
Savez za sportski ribolov
blog
Dapiran - dnevnici
podvodni ribolov Korčula
podvodni ribolov Vis
podvodni ribolov Mljet
podvodni ribolov krk
podvodni ribolov Zadar

PODVODNI RIBOLOV U HRVATSKOJ


Što je zapravo podvodni ribolov? To je lov na ribu podvodnom puškom. Radi se o najselektivnijem načinu lova, jer se love samo kapitalni i dorasli primjerci. Ronilac se pri zaronu nalazi u elementu koji nije prirođen čovjeku. U današnjem vremenu u kojem živimo, punom stresa, kad svi imamo malo vremena za sebe, podvodni ribolov je jedna vrst terapije.
Podvodni ribolov podrazumijeva isključivo ronjenje na dah. Zna se reći da se radi o "uzbuđenju bez daha". Podvodni ribolov zahtijeva nevjerojatno velike napore i mogli bi ga po težini usporediti, recimo, s desetobojem. Lovne dubine su i preko 30 metara, pa je to sport za kojeg je neophodna besprijekorna psihofizička priprema.
Prije svega, osoba se mora posebno hraniti, mora puno posvetiti fizičkom i mentalnom treningu, vježbama disanja, mora se baviti jogom i različitim drugim tehnikama koje će mu tijelo i duh stalno držati u optimalnom stanju. Vrhunski podvodni ribolovci rone s jednim udahom i do više minuta, a često zna biti i nekoliko zarona zaredom u trajanju od dvije-tri minute.
Sredinom prošlog stoljeća pojavile su se na našoj obali prve puške za podvodni ribolov na oprugu. Iako skromnih mogućnosti, poslužile su za kvalitetne ulove kakve ni danas nije lako postići, prije svega zbog tadašnjeg obilja ribe.
Podvodni ribolov stekao je veću popularnost kasnijih godina, paralelno sa razvojem i lakšom dobavljivošću ronilačke opreme.
Popularizacija podvodnog ribolova u Hrvatskoj rezultirala je mnogim izvrsnim podvodnim ribolovcima koji su se na međunarodnim natjecanjima dokazali i na svjetskoj razini. Posljednjih nekoliko desetljeća, naši podvodni ribolovci su konstantno pri vrhu svjetskih i europskih natjecanja u podvodnom ribolovu osvojivši brojne medalje.

Na Jadranu se održava više natjecanja u podvodnom ribolovu. Najpoznatiji je Novogodišnji podvodno – ribolovni kup u Malom Lošinju. Događaj ukljućuje dva natjecanja , Zimski Kup Gradova i Europski Kup Nacija u podvodnom ribolovu.
Veza između Malog Lošinja i podvodnog ribolova dokazana je spomenikom podvodnim ribolovcima – djelom kipara Ante Starčevića iz Zagreba, koji je napravio spomenik prema originalu kipara Vinka Matkovića iz Rijeke.
Podvodni ribolov ubraja se među ekstremne sportove jer traži provođenje mnogo vremena u krajnjim naporima na velikim dubinama , ronjenje na granicama fizičke izdržljivosti , kao i zbog opasnosti koje se događaju u ovakvim uvjetima.
Podvodni ribolov je najselektivnija vrsta ribolova jer ribar bira koju će ribu uloviti. Znanje o podvodnom ribolovu uvijek se prenosilo između malog broja entuzijasta. Lokacije bogate ribom čuvaju se kao vrhunska tajna . Podvodni ribolov privlači sve vec broj hobista i profesionalaca svake godine.
Kao i svaka aktivnost pod vodom, podvodni ribolov sa sobom nosi niz potencijalnih opasnosti. Stoga pročitajte tekstove o sigurnosti i zdravlju. Zakoni i etika, dva pojma koja su u dijelovima vrlo slični, a u nekima dijametralno različiti. Biti u skladu sa zakonom i općeprihvaćenom etikom, trebao bi biti cilj svakog podvodnog ribolovca jer podvodni ribolov je sport!
Svaki otok daleko od obale dobar je za podvodni ribolov . Što manje ljudi na otoku , više ribe u moru. Podvodni reljef nudi razne vrste dna i podvodna vidljivost je vrlo dobra. Najbolji ulov za podvodne ribolovce su različite vrste cipala , šaraga ,ugora, lubina, kirnji i naravno , kraljica među njima - komarča.
Prije nego krećemo u podvodni ribolov potrebno je pribaviti dozvolu. Da biste dobili dozvolu za podvodni ribolov potrebno je prezentirati dokaz o identitetu (osobna,putovnica, vozačka dozvola i sl.).Dozvolu, uz plaćenu naknadu, izdaje Hrvatski savez za športski ribolov na moru. Godišnju dozvolu izdaju ribolovna društva. Dozvole ograničenog trajanja (1, 3, 7 ili 30 dana) domaći i strani državljani mogu dobiti u ribolovnim društvima, turističkim zajednicama te većini turističkih agencija i marina. Dozvole se izdaju za rekreacijski ribolov , podvodni ribolov sa podvodnom puškom , parangale i lov na tune.
Cijeli Jadran je otvoren za podvodni ribolov, ali posebna ograničenja se primjenjuju u akvatoriju nacionalnih parkova (Kornati, Brijuni, Krka, Mljet), te za neke manje lokacije.
Uvjeti : nema podvodnog ribolova sa bocama kisika , nema noćnog podvodnog ribolova , morate imati signal na površini.

Propisi za količinu : 5kg + jedna velika riba
   Otok Žižanj (1)   Split (1)
   Zagreb (1)


   Beli Manastir (1)   Bregana (1)
   Dubrovnik (1)   Ivanić-grad (1)
   Kloštar Podravski (1)   Osijek (1)
   Poreč (1)   Pula (2)
   Sesvete (1)   Split (7)
   Vinkovci (1)   Zadar (1)
   Zagreb (8)   Šibenik (1)
   Đakovo (1)
Kupnja/Prodaja sportske opreme
Besplatno oglašavanje na
www.smsportnet.com
podvodni ribolov Cres
podvodni ribolov Hvar
podvodni ribolov Kornati
podvodni ribolov Murter
podvodni ribolov Lopud
PRETRAGA PO KARTI CHARTER KAMPOVI OTOK RAB OTOK MLJET PLAŽA ZRĆE ROBINZONSKI TURIZAM AGROTURIZAM
aerobikbadmintonbig game fishingfitnessfutsalgolfjahanjejudokajak na morukaratekitesurfing
nogomet na pijeskuodbojka na pijeskupaintballplaninarenje plesraftingribolovronjenjeskijanjesquashstreličarstvo
tae kwon doteniswindsurfing
Početna Sport Hoteli Obiteljski hoteli Restorani Privatni smještaj Sportski događaji
Sportska oprema Sportska prehrana Sportska medicina