IZRADA WEB STRANICA, OPTIMIZACIJA STRANICA, INTERNET MARKETING, SCREEN TOUCH, GRAFIČKA VIZUALIZACIJA
jahanje Trilj
jahanje Zagreb
jahanje Split
jahanje Istra
jahanje Zadar

JAHANJE U HRVATSKOJ


Jahanje je idealan oblik rekreacije, kojim se uspješno razgrađuje stres i podiže razina psihofizičkih sposobnosti. Osječaji zadovoljstva i kontrole koji proizlaze iz jahanja i upravljanja životinjom od petstotinjak kilograma je snažan lijek koji jača samopouzdanje. Jahanje daje iskustvo slobode i pokretljivosti. Dodir sa životinjom koja nema predrasuda rađa posebnu ljubav.
Ljepota i plemenitost konja, njegova toplina i ritam pokreta predstavljaju kombinaciju s jedinstvenim terapijskim učinkom. Jahanje opušta te koristi cjelokupnom zdravlju, podiže razinu svih psihofizičkih sposobnosti pa osoba postaje zadovoljnija sobom i svojim tijelom.
Jahanjem kao oblikom rekreacije može se započeti neovisno o starosnoj dobi, te se njime može baviti cijeli život. U razdoblju otuđenosti od prirode, jahanje omogućava svojevrstan povratak prirodi, te ono potiče zdrav i prirodan način života.
Terapijsko jahanje, osim rekreacijske i sportske, uključuje i pedagošku i medicinsku komponentu. Jahanje opušta i razgrađuje nagomilani stres. Kao oblik rekreacije koristi cjelokupnom zdravlju, te podiže razinu svih psihofizičkih sposobnosti, posebno psihomotornih i kognitivnih, pa osoba postaje zadovoljnija sobom i svojim tijelom.
Jahanjem se jača tjelesna muskulatura, kralježnica, zglobovi i vezivno tkivo. Jahanje potiče i usklađuje motoričko funkcioniranje, koordinaciju pokreta te sveopću tjelesnu pokretljivost. Potiče disanje, funkcioniranje srca i krvožilnog sustava, te poboljšava probavu. Zahvaljujući jahanju, osoba može biti i ostati aktivna unatoč ograničenjima u pokretljivosti, koja su nastala uslijed bolesti ili procesa starenja, te se tako smanjuje ili čak i briše osjecćj socijalne izoliranosti i manje vrijednosti.
Korist od terapijskog jahanja mogu imati osobe svih dobnih skupina, s različitim oblicima fizičkih, mentalnih i/ili emocionalnih oštećenja. Program terapije obuhvaća osmišljen kontakt s konjem, učenje kontroliranja konja u hodu, učenje jahanja i vježbe na konju (posebno prilagođene prema vrsti hendikepa), nastavu u štali, igre na konju, terensko jahanje, elemente dresure i sportske pripreme za natjecanja za naprednije jahače.
Osim za zdravu djecu, jahanje predstavlja idealan oblik terapije za djecu (ali i odrasle) s posebnim potrebama, sa svrhom poboljšanja kvalitete njihova života. Jahanje i neizostavna briga za konja predstavljaju neiscrpan izvor poticaja za zdrav psihofizički razvoj djeteta, te posebno za razvoj ličnosti. Brinući se za konja, djeca postaju odgovornija prema sebi i drugima, te razvijaju svoje emocionalne i socijalne životne vještine.
Osim rekreativnog i terapijskog jahanja, konji se koriste i za razne oblike natjecanja.
Slobodno preponsko jahanje olimpijska je disciplina konjičkog sporta. Održava se u prostoru gdje su prepone postavljene određenim redom. Natjecatelji s najmanje oborenih prepona pobjeđuju, a u slučaju istog broja, pobjednik je onaj jahač koji je brže savladao prepone.
Održavaju se natjecanja u daljinskom jahanju, galopske utrke i kasačke utrke.
Galopske utrke su zasigurno najfascinantniji vid konjičkog sporta i nazivaju se "konjička formula 1". Naime u njima se konj giba svojim najprirodnijim načinom kretanja kad želi ili mora trčati brzo ili najbrže, a to je - galop. Galopske utrke su svakako najraširenije utrke u svijetu i ima ih od Engleske, odakle su potekle, pa preko Europe i Amerike sve do Hong Konga i Australije.
U tim utrkama nastupaju grla punokrvnog engleskog uzgoja sa jahačima koji su lagani i zovu se džokej (eng. jockey). Grla tog uzgoja su vrlo skupa i nagrade u takvim utrkama su znatno više od onih u kasačkim. Samo za informaciju - godišnjaci, dakle konji stari godinu dana, na aukcijama dostižu cijene od čak 6,5 milijuna USD.
Taakođer postoje natjecanja tipa "Najbolji jahaći konji" i "Najbolji obiteljski konj". Na nekima se procjenjuje izgled i građa konja, dok se druga više bave držanjem i ponašanjem konja.
Posebna natjecanja su i u dresuri konja.


jahanje Sinj
jahanje Zagreb
jahanje Split
jahanje Istra
jahanje Dubrovnik
jahanje Rijeka
PRETRAGA PO KARTI CHARTER KAMPOVI OTOK RAB OTOK MLJET PLAŽA ZRĆE ROBINZONSKI TURIZAM AGROTURIZAM
aerobikbadmintonbig game fishingfitnessfutsalgolfjudokajak na morukaratekitesurfingnogomet na pijesku
odbojka na pijeskupaintballplaninarenje plespodvodni ribolovraftingribolovronjenjeskijanjesquashstreličarstvo
tae kwon doteniswindsurfing
Početna Sport Hoteli Obiteljski hoteli Restorani Privatni smještaj Sportski događaji
Sportska oprema Sportska prehrana Sportska medicina